Co roku w naszym kraju przybywa osób z nadwagą i otyłością. Dane dotyczące wzrostu masy ciała polskich dzieci są zatrważające. Wyniki badań przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia wskazują, że wśród dzieci w wieku przedszkolnym nadwaga występuje u 7-11% dziewcząt i 8-16% chłopców, a otyłość 3-5% u dziewcząt, natomiast 4‑5% u chłopców.
Nadmierna masa ciała to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny. Ogranicza dzieci ruchowo, a w konsekwencji prowadzi do powstawania wad postawy. Co więcej nadwaga i otyłość w dzieciństwie niosą ryzyko jej utrzymania w późniejszym dorosłym życiu. Z tego mogą wyniknąć schorzenia takie jak: nadciśnienie, cukrzyca, choroba niedokrwienna serca.
Często my dorośli mówimy "przecież dziecko z tego wyrośnie", "dziecko z nadwagą to synonim zdrowia i właściwego apetytu" i sami mu szkodzimy. Nadmierna masa ciała wynika przede wszystkim z niewłaściwie skomponowanej diety, która jest bogata w cukry i tłuszcze trans oraz z obniżonej aktywności ruchowej naszych pociech. Badania wykazały, że u dzieci o zwiększonej tkance tłuszczowej mogą wystąpić niedobory witaminy D. Jest ona odpowiedzialna za właściwy rozwój kości i budowania tkanki kostnej, tak ważnej w tym okresie wzrostu. Jej niedobory wiążą się, także ze spadkiem odporności i ryzykiem nowotworów w przyszłości czy zaburzeniami glikemii.
Co my rodzice możemy zrobić, aby nasze dzieci były zdrowe:
- zwracajmy uwagę dzieciom, aby jak największą część talerza zajmowały warzywa
- przestrzegajmy zasadę - "Dziecko ma jeść tak jak ja, a nie tak jak ja chcę"
- sami bądźmy wzorem podczas spożywania posiłków
- zaprośmy dzieci do kuchni i pozwólmy im przygotowywać wspólnie posiłki, doceniajmy ich wkład pracy
- starajmy się gotować posiłki ze świeżych lub mrożonych produktów
- unikajmy półproduktów z długą datą ważności pakowanych w pudełkach czy puszkach
- można z dziećmi komponować ciekawe jadłospisy na dany tydzień
- zabierajmy dzieci na zakupy i uczmy ich wybierania zdrowych produktów w sklepie (np. zgodnych z jadłospisem na dany dzień)
- podczas posiłku delektujemy się walorami smakowymi spożywanych potraw
- jedzmy wspólnie z całą rodziną w spokoju, miłej i przyjaznej atmosferze bez pośpiechu
- bardzo ważne, abyśmy zasiadali do posiłków przy wspólnym stole
- uświadamiajmy dzieciom jak ważne są walory zdrowotne spożywanych potraw, nie bójmy się mówić o witaminach czy minerałach
- można zbudować piramidę żywieniową z naturalnych składników lub z plasteliny - to wspaniała edukacyjna zabawa
- rozmawiajmy o zgubnych skutkach jedzenia cukrów, tłuszczów trans (utwardzone tłuszcze roślinne) czy fast foodów
- unikajmy kolorowych słodzonych napojów
- często pijmy wodę i wdrażajmy dzieci do jej spożywania
- eksperymentujmy ze smakami (aby nasze kubki smakowe poznały dany smak musimy spróbować go 10x w krótkim czasie)
- starajmy się zaspokoić chęć na słodycze: sezonowymi owocami, bakaliami, orzechami, gorzką czekoladą czy warzywami
- doceniajmy nawet małe próby zdrowego odżywiania
- dajmy dzieciom spędzać dużo czasu na świeżym powietrzu, same będą sobie regulować odpowiednią dawkę ruchu.
Literatura:
"O problemie dużej wagi, czyli skąd nadwaga i otyłość" - A. Nowak-dietetyk Wychowanie w przedszkolu XI/2016